Black Mountain – Wilderness Heart

24. oktobar 2010.

 
 

Ocena: 7/10

Izdavač:

Jagjaguwar

Godina:

2010

Format:

Album, CD

Trajanje:

43 minuta / 10 pesama

 
  Mnogo se očekivalo od novog albuma, pogotovo što je prethodni (In the Future) posedovao nekoliko ultimativnih stvari ("Stormy High", "Angels", "Tyrants", "Wucan" i pogotovo 17-minutnu "Bright Lights"). I desilo se ono što se desilo.

Kanadska grupa Black Mountain oduševila je muzičku scenu svojom kombinacijom progresivnog rocka, psihodelije i hard rocka. Njihovi uticaji (Black Sabbath, Led Zeppelin i ostali) su bili vidljivi u samim počecima njihovog rada, a kasnije su bili gusto utkani u tkivo njihovih pesama. Jake gitare, izuzetno izražene orgulje i melotron kao i dva moćna vokala, Stephen Mc Bean i Amber Webber, dovodili su do ushićenja i američku i evropsku publiku. Njihov drugi album In the Future (2008) predstavljao je pravo remek delo u svom žanru.

Mnogo se očekivalo od novog albuma, pogotovo što je prethodni posedovao nekoliko ultimativnih stvari ("Stormy High", "Angels", "Tyrants", "Wucan" i pogotovo 17-minutna "Bright Lights"). I desilo se ono što se desilo. Kritika je nahvalila album kao korak napred u razvoju grupe, a zagriženi poklonici grupe (i drugog albuma) ostali su razočarani.

Šta se zapravo dogodilo? Došlo je do angažovanja spoljnjeg producenta koji je donekle očistio zvuk, sažeo pesme i dao akcenat na dvoglasnom pevanju Stephena i Amber. Nema više 17-minutnih pesama, sve su oko 3, 4 minuta (osim poslednje pesme "Sadie"). Takođe dolazi i do izražaja liričnija strana benda.

Uticaj grupe Black Sabbath je uočljiv u samo jednoj  pesmi ("Let Spirits Ride"), orgulje su izuzetno izražene u "Old Fangs" (iako je kritikovana da je sasvim obična hard rock pesma), a "Radiant Hearts" je predivna balada .
"Rollercoaster"
je karakterističan po izmenjivanju vokala i predstavlja nešto čvršću numeru.



Pesme su mnogo manje komplikovane, od onih ranijih i to je možda minus za bend, ali kako odoleti "The Hair Song" koja ima u sebi rif koji kao da je sišao sa ploče grupe Led Zeppelin (period "Physical Graffitti"). Struktura je slična, ali su vokali božanstveni. Ovoj pesmi se vaš recenzent vraća ponovo i ponovo, pošto je prosto neodoljiva.

"Burried By The Blues" je još jedan adut ploče, melahonličnih klavijatura, liričnih gitara i izvanredno isprepletanih vokala, zavodljivo deluje na slušaoce ove pesme.
"The Way To Gone" ima izraženi solo gitare Stephena McBeana, a naslovna "Wilderness Heart" predstavlja povratak na energičniji i tvrđi zvuk sa prethodnih albuma. Balada "Space Of Your Mind" ustupa mesto završnoj "Sadie" (sa trajanjem nešto preko 5 minuta, jedina duža pesma). Tiha i diskretna predstavlja malo neočekivan kraj jedne ovakve ploče.

Nadam se da album Wilderness Heart neće proći tek tako pored vas . Treba mu dati šansu da bi se videli svi njegovi kvaliteti. "The Hair Song", "Burried By The Blues" i "Radiant  Hearts" su dovoljni  razlozi.
Uživajte!

slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Električna post-YU nebriga
(NAUK)

Grinderman
Grinderman 2
(Mute Records)

Neil Young
Le Noise
(Reprise Records)

Band Of Horses
Infinite Arms
(Fat possum)

Devo
Something For Everyone
(Mercury Records)

Arti & Mestieri
First Live In Japan
(MoonJune Records)

Teenage Fanclub
Shadows
(Pema/Merge)

LCD Soundsystem
This Is Happening
(Virgin Records)

Kajkyt
Krst
(Wire Globe r./Chmafu N../God r)

Paul Weller
Wake Up The Nation
(Island)

Roky Erickson
True Love Cast Out All Evil
(Anti)

Johnny Cash
American VI: Ain’t No Grave
(Lost Highway)

Karneval
Izgubljene himne
(PGP RTS)

Vreme brutalnih dobronamernika
(Autorsko izdanje)

Beppe Crovella
What's Rattling On The Moon
(MoonJune Records)

Massive Attack
Heligoland
(Virgin Records)

Nesalomivi
Isti onaj dečak
(Dallas Records)

Sade
Soldier Of Love
(Epic)

Peter Gabriel
Scratch My Back
(Virgin)

Tindersticks
Falling Down A Mountain
(Constellation)

Dažd
Anarhija i magija
(Fuck Yoga / Kill .../ Gasmask)